Kananmunan korvaaminen sidosaineena:
1 muna =
- noin 1 dl peruna- tai porkkanasurvosta, banaani-, omena-, luumu- tai päärynäsosetta
- 1½ rkl vettä + 1½ rkl ruokaöljyä + 1 tl leivinjauhetta
- 1 rkl aprikoosisosetta
- runsas ½ dl pehmeää tofua
- runsas ½ dl soijamaitoa
Kananmunan korvaaminen kuohkeuttamisessa:
1 muna =
- 2 rkl soijajauhoja
- 1 tl hiivaa liotettuna runsaaseen ½ dl lämmintä vettä
- 1 rkl soijajauhoja + 1 rkl vettä
- 1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja + 3 rkl vettä (sopii myös sidosaineeksi)
- 2 rkl grahamjauhoja + 1½ tl maissiöljyä + ½ tl leivinjauhetta + 2 rkl vettä
- runsas ½ dl omenasosetta + ½ tl leivinjauhetta
Vinkki! Myös kotitekoinen valekananmuna sopii yhden kananmunan korvaamiseen leivonnaisissa ja kekseissä. Valekanamunan valmistat sekoittamalla keskenään 1 tl leivinjauhetta, ½ tl soodaa, 2 rkl jauhoja ja 3 rkl vettä. Vatkaa seos vielä kuohkeaksi juuri ennen kuin lisäät sen taikinaan.
Valkuaiset ja liivatteen voi korvata esimerkiksi jäädykkeissä ja hyytelöissä agar-agarilla, joka on merilevästä valmistettu hyytelöimisaine. Agar-agar liuotetaan kuumaksi kiehautettuun veteen. Agar-agarjauhetta käytetään noin 2 rkl (10 g)/1 kg tai 1 l hyydytettävää massaa.
Kommentit