Kananmunan korvaaminen sidosaineena:

1 muna =

  • noin 1 dl peruna- tai porkkanasurvosta, banaani-, omena-, luumu- tai päärynäsosetta
  • 1½ rkl vettä + 1½ rkl ruokaöljyä + 1 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl aprikoosisosetta
  • runsas ½ dl pehmeää tofua
  • runsas ½ dl soijamaitoa

    Kananmunan korvaaminen kuohkeuttamisessa:

    1 muna =

    • 2 rkl soijajauhoja
    • 1 tl hiivaa liotettuna runsaaseen ½ dl lämmintä vettä
    • 1 rkl soijajauhoja + 1 rkl vettä
    • 1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja + 3 rkl vettä (sopii myös sidosaineeksi)
    • 2 rkl grahamjauhoja + 1½ tl maissiöljyä + ½ tl leivinjauhetta + 2 rkl vettä
    • runsas ½ dl omenasosetta + ½ tl leivinjauhetta
       

    Vinkki! Myös kotitekoinen valekananmuna sopii yhden kananmunan korvaamiseen leivonnaisissa ja kekseissä. Valekanamunan valmistat sekoittamalla keskenään 1 tl leivinjauhetta, ½ tl soodaa, 2 rkl jauhoja ja 3 rkl vettä. Vatkaa seos vielä kuohkeaksi juuri ennen kuin lisäät sen taikinaan.

    Valkuaiset ja liivatteen voi korvata esimerkiksi jäädykkeissä ja hyytelöissä agar-agarilla, joka on merilevästä valmistettu hyytelöimisaine. Agar-agar liuotetaan kuumaksi kiehautettuun veteen.  Agar-agarjauhetta käytetään noin 2 rkl (10 g)/1 kg tai 1 l hyydytettävää massaa.